Pages

Monday, January 4, 2010

Hijrah Dalam Masihi

1. Selang dua minggu pada hari Jumaat selepas kedatangan 1 Muharam 1431 , menyusul pula pula 1 Jan 2010 yang lebih hebat di sambut oleh kebanyakan umat Islam!


2. Mereka yang berusia 20 tahun mengikut tahun orang putih ini, bermakna usia anda kini ialah kira-kira 21 tahun mengikut tahun hijrah. Jika umur anda 40 tahun, bermakna usia yang lebih tepat ialah 42 tahun dan mereka yang berusia 60 tahun, maka lebih tua lagi iaitu mencecah 64 tahun.


3. Mahukah kita mengaku sudah berusia 42 tahun atau 53 tahun atau 64 tahun, sedangkan dalam kad pengenalan masih berusia 40, 50 atau 60 tahun? Siapa yang mahu mengaku lebih tua? Padahal tahun Islam ini lebih tepat lagi berbanding tahun masihi yang hanya pada tahun 1528 dahulu di buat kalendar oleh Pop Kristian seperti sekarang ini, ie Jan- Dec.


4.Sedarkah kita, bersamaan pada tahun masihi 678, Khalifah bertaraf cendikiawan iaitu Saidina Umar sudah pun menetapkan tahunj hijrah pertama yang lengkap dengan bulan-bulan Islam seperti sekarang ini ie Muharam- Zulkaedah ! Siapa lebih dahulu maju dalam menentukan tarikh, orang Islam atau orang bukan Islam? Namun berapa ramai dari kita merujuk atau lebih hafal akan turutan bulan hijrah berbanding bulan masihi?


5. Menyentuh tentang azam berazam pada setiap kemunculan tahun baru ini, seorang teman berkata, " Azam saya pada 2010 ini ialah untuk memenuhi azam tahun 2009 yang belum terlaksana lagi, dan azam saya pada tahun depan pula ialah memenuhi azam 2010 yang juga belum terlaksana !. Bunyinya seperti melawak, tetapi inilah hakikat sebenar bila azam sekadar azam atau lebih baik jangan membuat azam!


6. Ramai yang memikirkan azam berazam ini untuk anak-anak muda dan pelajar sahaja, sedangkan untuk orang berumur, tak perlu berazam untuk melakukan sebarang perubahan.


7. Jika umur dan fizikal badan berubah, maka minda dan emosi juga akan ikut berubah.


8. Jika menganggap perubahan fizikal ini satu sistem biologi yang tidak boleh 'di sekat' perubahannya, ianya satu idea yang silap, kerana ramai orang yang sudah mencecah usia 50an keatas, masih cergas beriadah dan umur jantungnya seperti usia 30an-40an. Begitu juga terdapat cara fikir dan kreativiti orang yang sudah pencen lebih hebat dari orang dewasa yang masih berkerja.


9. Di sini saya ingin mengucapkan tahniah kepada lebih dari 10 orang lelaki dan wanita yang sudah menjangkaui 50an yang merupakan rakan sekelas saya mempelajari bahasa Arab di Dataran Senawang Seremban.


10. Dalam tulisan saya pada tahun lepas, jika bermula ingin merubah diri dengan meningkatkan kualiti hubungan dengan Allah, terutama kualiti ibadah khusus, maka perubahan diri terhadap manusia akan lebih berobjektif.
11. Moga amalan pahala dan dosa tidak seperti DACING di atas, yang sama beratnya!!!!